Alzacja to nie tylko bociany. Nie można nie wspomnieć o tarte flambée, gdyż ona najwierniej odzwierciedla duszę regionu - jest pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu, a co najważniejsze nie potrzebuje kulinarnych fajerwerków, by lubili ją Francuzi i turyści. La flammekueche, jak to mówią Alzatczycy, narodziła się na wsiach i dopiero w latach '60 wyszła na ulice miast. Podobno kolebką flamm' jest miasteczko Truchtersheim oraz leżąca nieopodal dolina rzeki Zorn. Gospodynie wiejskie przygotowywały chleb co dwa, trzy tygodnie, a przy okazji pieczenia odrywały kawałek ciasta, który cieniutko rozwałkowywały i rozsmarowywały na nim śmietanę i kawałki boczku. Było to prawdziwe święto w domu. Wystarczyło oderwać kawałek, zrolować i zjeść go rękami. Do dziś jest to bardzo popularny sposób jedzenia tarty w restauracjach, nikt się temu nie dziwi, wręcz przeciwnie - smakuje zdecydowanie lepiej ;) Tarta stawiana na środku, stała się aż po dziś dzień ważnym elementem, który scala biesiadników przy stole. Kiedyś pieczona była w piecach chlebowych (jej nazwa wywodzi się od franc. les flammes - płomienie, które ją opalały) , dziś - w specjalnych piecach przeznaczonych wyłącznie do pieczenia tart - klik.
Zwiedzając region, tarte flambée spróbować trzeba. To cieniutki placek raz okrągły, innym razem prostokątny, który nabiera niesamowitego smaku po upieczeniu w piecu opalanym węglem.
Jednakże bardzo łatwo zrobić ją w domu, by odkryć samemu tą alzacką duszę :)
Tarte flambée
Spód:
ciasto chlebowe lub
- 250 g mąki,
- filiżanka letniej wody,
- łyżka oleju rzepakowego (lub oliwa z oliwek),
- szczypta soli
Wierzch:
- 20 ml gęstej śmietany (crème fraîche),
- 100 g białego serka, twarożku (z wiaderka),
- dwie cebule,
- ok 100 g boczku pokrojonego w kostkę,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
Ciasto - wszystkie składniki należy wymieszać, rozwałkować cieniutko w formie okręgu lub prostokąta. przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Śmietanę łączymy z serkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozsmarowujemy dość grubo na plackach. Cebulkę kroimy w piórka i rozkładamy na śmietanie. Na końcu dodajemy boczek pokrojony w kosteczkę. Pieczemy w bardzo rozgrzanym piekarniku ok. 10-15 minut.
UWAGA! Tarte flambée występuje w licznych wariacjach np. z żółtym serem (gratinée), z serem kozim (chèvre), z grzybami (forestière), ślimakami itd.
Naprawdę polecam!!
No właśnie, zawsze zastanawiało mnie czym można zastąpić creme fraiche. Która śmietana będzie najlepsza?
OdpowiedzUsuńA tarta jest idealna na teraz - na katary, na kaszle, ciepła i domowa...
Uwielbiam! Ze zwykłą śmietaną 22 % też się udaje doskonale :)
OdpowiedzUsuńI ja też, ja też! Uwielbiam! I piekłam w zeszły weekend, ale znów mam ochotę:)
OdpowiedzUsuńCałusy!
Tak! Taka prostota smaku, a pełnia aromatu jak najbardziej mi odpowiada. Lubię.
OdpowiedzUsuńI tutaj, podobnie jak Arven, mam pytanie - czy crème fraîche można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną, na przykład 18%?
Pozdrawiam! :)
Oj wygląda baaardzo apetycznie, a tak nieskomplikowanie :)Zrobię sobie kiedyś :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny - crème fraîche można z powodzeniem zastąpić gęstą śmietaną jak najtłustszą np. 22% (np. z Piątnicy), ale myślę że 18% też będzie w porządku :) Pozdrawiam Was serdecznie!!
OdpowiedzUsuńNiesamowite. Dzisiaj obudziłam się z myślą, że muszę ją upiec. Uwielbiam ten smak. Cudowna.
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuńDziekuje ci za ten przepis, wiesz dlaczego ;))
OdpowiedzUsuńszkoda tylko, ze do weekendu jeszcze tak daleko...
Ta tarta zawsze mnie kusiła. Proste połączenia smakowe zawsze najlepiej się sprawdzają :-)
OdpowiedzUsuńZapach musi być cudowny. Widzę same zachwyty, więc upiekę :) Uściski!
pasowałoby kiedyś takie cudo zrobić. może przy okazji wizyty jakichś gości.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Kocham Alzację za tę tartę. Ma w sobie wszystkie proste,ale jak wspaniałe smaki!
OdpowiedzUsuńzjadlabym sobie ze smakiem taka tarte:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Właśnie przepisałam sobie przepis. To mój plan na następne dni.
OdpowiedzUsuńwygląda fenomenalnie, z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńlo - no widzisz, nie tylko za Tobą 'chodził' ten smak ;)
OdpowiedzUsuńkulinarne-smaki - dziękuję!
miss_coco - nie ma za co ;) Mam nadzieję,że będzie Ci smakować :)
Kasiu - to prawda, proste smaki zawsze najlepiej się sprawdzają. A te są idealne na zimę :)
Panno Malwinno - to pozycja obowiązkowa w menu na czas, gdy goście przyjdą :)
Amber - ja też się zachwycam tymi tradycyjnymi smakami. Są najlepsze!
Aga - koniecznie trzeba jej spróbować!
Ag Pe - cieszę się, że spodobał Ci się przepis i napisz potem czy Ci tarta smakowała :)
Pat - dziękuję i pozdrawiam!!
podoba mi się taka propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, chodź dla mnie w wersji bezmięsnej:) wydaje mi się jednak, że ta domowa nie do końca równa się tradycyjnie pieczonej w restauracji. A i w restauracjach poziom jest nierówny.
OdpowiedzUsuńCudowne danie na rodzinne biesiady.
JAK JA TOBIE DZIEKUJE ZA TEN PRZEPIS!! :)
OdpowiedzUsuńJadlam flammekueche w Strasbourgu..a takze wiele razy w Niemczech Pd..i po prostu je uwielbiam:) tylko ze ja jadlam troche zmienione..bo takze z rukola..no ale normalnie...
robie szybko w domu!!
PYSZNOŚCI! Połączenie bekonu, śmietany i cebuli jest jednym z moich ulubionych w ogóle:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPaulo - dzięki!
OdpowiedzUsuńasix - W restauracji tarta jest pieczona w piecach, w których temperatura dochodzi nawet do 600 stopni. Nic tego nie zastąpi...tak samo jak aromatu drewna spalanego w nim :)
Smaczny Dom - bardzo mi miło i mam nadziej, że się przyda Tobie ten przepis :):)
delikatessen - to prawda. Te składniki pasują do siebie jak ulał :) Pozdrawiam!
podoba mi się takie pyszne scalanie biesiadników.. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tarte flambée! Jadłam ją już wiele razy, ale jakoś nigdy nie mam dość! No i oczywiście niezastąpiony dodatek - ser Munster!
OdpowiedzUsuńZ alzackiego pieca oczywiście smakuje najlepiej, ale i w piekarniku można stworzyć odpowiednie warunki.
Ps.
Ja do sosu śmietanowego dodaję jeszcze jajko.
Pozdrawiam serdecznie,
SWS
A to francuzi tez robia pizze !!!!! U mnie tez pizze ze smietana sa. Pokaze w przyszlosci :-))))
OdpowiedzUsuń