środa, 17 września 2014

Kokosowe curry z kurczakiem i ananasem

Gdy przychodzi mi ochota na odrobinkę egzotyki, to od razu myślę o curry. Mleczko kokosowe, pasta curry i limonka... te magiczne składniki w 30 minut zostają zamienione w danie, które jest jej esencją. To klasyka, ale za każdym razem można ją modyfikować i dlatego nigdy nie jest nudna.

Kokosowe curry z kurczakiem i ananasem
(źrodło: Food for love)


- 500g filetów z kurczaka,
- duża czerwona papryka,
- średnia cebula,
- pół puszki ananasa,
- puszka mleczka kokosowego,
- 1cm świeżego, startego imbiru,
- łyżka żółtej pasty curry,
- ząbek czosnku,
- sok z 1/4 limonki,
- sos sojowy,
- olej kokosowy,
- olej sezamowy
Paprykę kroimy na większa kostkę, cebulę w piórka. Warzywa podsmażamy razem na oleju kokosowym. Przekładamy do miski.
W tym samym garnku na rozgrzanym oleju kokosowym (+odrobinka sezamowego) smażymy filety z kurczaka pokrojone w kostkę. Dodajemy pastę curry, imbir, czosnek, sos sojowy i smażymy jeszcze minutkę. Do kurczaka dolewany mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Dusimy ok.10min.
Ananas prokojony w kostke dorzucamy wraz z papryką i cebulą. Dusimy na wolnym ogniu jeszcze 5 min. Podajemy z siekaną natka pietruszki i ryżem basmati.

3 komentarze:

  1. Pysznie!
    Idealne dla mnie danie

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie Małżon przepada za potrawami z dodatkiem ananasa, zapisałam więc sobie przepis do późniejszego wykorzystania, na pewno mu przypadnie do gustu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...